Kan en bok endre oppførsel?

God morgen!
Her startet dagen 06.30, Fillip har sørget for at 180 sengen krympet til rundt 30cm på hver av oss voksne.
Så kjenner meg relativt klar for å flytte han over i sin seng igjen, så nå bør den feberen forsvinne fort som svint ;-)
Den steg til 40 igjen i går kveld, og natten besto ikke av særlig mye sammenhengende søvn for min del. 
Jeg lå helt på kanten og våknet flere ganger av at jeg var på vei utfor sengekanten..
 

 Malin klar for skole, klarte å lokke i henne frokost ved å steke speilegg.
Hun er helt lik meg når det kommer til mat tidlig på morgenen, ikke spesielt interessert. 
Så hver morgen vrir jeg hjernen etter ideér til å få i henne nok frokost til å få opp blodsukkeret og konsentrasjonen gjennom dagen.

Boken:

Boken er kjøpt på Panduro.
Men det er en stund siden, så ikke sikkert den er å få tak i lenger :-)

I går skjedde det noe på skolen som resulterte i strenge konsekvenser hjemme.
Ingen ipad i ukedagene, men muligheten for å gjøre seg fortjent til å ha den i helgen.
    
Hver dag får hun mulighet til å få ett "kryss" det får hun kun om hun ikke gjøre noe dumt på skolen og hvis hun legger seg fint.
Så jeg ga henne en egen bok, som kun skal brukes til dette. Enkelt og greit å holde oversikt, og litt ekstra motiverende når man har en fast bok å forholde seg til hver dag. Tidligere har vi hatt kryss på et skjema på kjøleskapet, men jeg føler en bok gir bedre oversikt og det er lettere å bla tilbake og se hvor mange bra dager hun har hatt. Dag en var i går, hun fikk kryss fordi hun la seg pent og har derfor fortsatt mulighet til å få ipad tid i helgen.
Først tenkte vi at ipaden skulle fjernes helt, men så kom vi frem til at det var bedre å bruke den som motivasjon for god oppførsel.    

Boken har en veldig kjekk månedsoversikt, og flere sider hvor man kan skrive tips, "regler" eller notater.
I tillegg til endel plastlommer bakerst.


Bakerst i boken skal jeg fylle opp plastlommene med fine ord og påminnelser om at vi er glad i henne og bryr oss.

Jeg rakk å lage noen i går kveld og hun fikk boken på morgenen i dag.
Hun ble skikkelig glad og det var tydelig at det betydde mye å lese fine ord om seg selv.


Jeg tror dette er et steg i riktig retning og håper den fungerer i ukene fremover og at det ikke bare "svinner bort" med tiden. 
I morgen har vi første time hos BUP, så jeg krysser fingrene for at vi kommer i gang med noe kjapt.
Håpet er å få henvisning til PMTO kurs eller TIBIR. Jeg tror det vil kunne hjelpe oss mye, og ikke minst at det kan gjøre hverdagen enklere for Malin om vi får bedre verktøy for å håndtere problemene som preger hverdagen både hjemme og på skolen.


Fillip spiste ikke en eneste smule av noe som helst i går så i dag startet dagen med brødskive full av nugatti og en bolle popcorn.
Tenkte det ville hjelpe litt hvertfall men han har ikke rørt noen av delene og er helt uinteressert i å spise.
Merkbart slappere i dag, men hakket mer irritabel. Ikke så rart når man er på døgn to uten mat.
Så jeg teller ned til Halvard kommer hjem, føler dagen har vart en halv evighet allerede og det er bare fire timer siden vi våknet..

Ha en fin dag! 
Del gjerne erfaringer om hvordan dere håndterer vanskelig oppførsel og hvilke konsekvenser/metoder dere har god erfaring med :-)

10 kommentarer

Susanna | 12.04.2016 | 10:44

Så fint <3

Hege-Eline | 12.04.2016 | 11:21

Så utrolig flott bok Linn😊 vi fikk Pmto til guttungen å det var en ny hverdag etterpå ☺

Man lærer så enormt mye med bruk av konsekvens som kan gi tap av gode og ekstra oppgaver, men det som er viktig med Pmto er at en konsekvens ikke går over for lang tid slik at den følelsen som straff, pmto og e ganske på har man gitt en "ris" så skal man ha 5 ros før ma kan gi "ris" igjen!

Ønsker dere en flott dag å at malin kan få den hjelpen hun trenger og dere får det bedre😀klem i fleng😀

Mamma til 3 Prinser | 12.04.2016 | 11:22

Du er så flink. Å jeg føler vi står litt på samme plan Mange hverdags utfordringer i forhold til oppførsel og vanskelig å vite hva man kan gi av "straff" gutten vår er like gammel som malin så dette må jeg prøve ut her å.

Iselin | 12.04.2016 | 12:01

Du er flink Linn! Veldig flott og kreativt. Ser Malin har vært på utredning men jeg har ikke fått med meg hva hun strever med og har vært på utredning for? Kanskje du ikke har delt det heller, og det er såklart opp til dere :)

Ha en fin dag!

Kjersti | 12.04.2016 | 12:58

Jeg syns det er så flott å se hvordan dere styrker Malins identitet med gode egenskaper fremfor at hun skal bli definert av den mer problematiske adferden. Etter mange års erfaring med arbeid med barn har jeg gjort meg en erfaring om at barn kan påta seg den problematiske adferden som en slags rustning. De tar eierskap om adferden og lar den bli det mest fremtredende ved dem, for da gjør det heller ikke så vondt når noen påpeker den. Ved å fortelle henne hver dag hvilke gode egenskaper hun har motvirker dere dette, og gir henne en positiv identitet som vil styrke henne. God jobba, dere imponerer rett og slett!

Marlene | 12.04.2016 | 15:50

Så fin og smart bok :D

God bedring til gutten, håper han slipper feberen snart og at humøret og matlysten kommer på topp igjen <3

Stine | 12.04.2016 | 23:48

Er hun fire??:o

Linn, mamma til Malin | 16.04.2016 | 13:40

Stine: Nei, hun er 7år :)

Stine | 13.04.2016 | 10:59

Så hyggelig at du blogger litt i hverdagen igjen fortiden, jeg har fulgt bloggen din så lenge at det føles litt som å høre nytt fra en gammel bekjent ^_^ Jeg vil tipse deg om en bok som heter "Børn kan" (den er dansk, men mulig "barn kan" finnes på norsk også :p). Jeg studerer psykologi, og har hatt den i et fag en gang, men den er veldig lettlest, og kan fint brukes som en selvhjelps/øvelsesbok også :) Nå vet jeg jo ikke helt hva Malin har vanskelig med altså, så er godt mulig den ikke passer deres behov, men den virker som et fint opplegg for atferdskorreksjon. Den har veldig fokus på at barnet skal være med og eie prosessen med å endre visse uvaner/jobbe med utfordringer, og hvor viktig det er å jobbe med konkrete ting, og passe mye av gangen. Jeg syns den virka fin i alle fall, og egentlig litt i tråd med bokprosjektet deres :) Lykke til hvertfall, Malin virker herlig <3

Britt | 13.04.2016 | 18:16

Det irriterer meg at de fleste ukeplaner og kalendere på engelsk begynner på søndager :-P

Håper boken er en god motivasjon for Malin :)
Profilbilde

Jeg heter Linn Thorsen Mikkelsen og er 20år gammel. Mamma til Malin (4) Fillip (0) og stemor til Nicolay (6). Bor sammen med mannen i mitt liv, Halvard (28) i et koselig rekkehus i Fredrikstad.

Ble gravid og flyttet ut som 15åring, var hjemmeværende med Malin i tre år før jeg begynte på skole igjen. Så viste testen positiv igjen som 19åring, og lille Fillip kom 9 tunge og usikre måneder senere. Fillip har medfødt nyresvikt, og vesicoureteral reflux. Det gjør at vi er mye inn og ut av sykehus, og at han krever litt mer enn andre babyer på samme alder. Men vi er med godt mot, og nyter den lille gutten vår. Han er et lite mirakel!

Fremtidsplanene er litt usikre, men om alt går vår vei fortsetter jeg på utdanningen min neste år. Første prioritet nå, er å være hjemme og kose meg med ungene og følge opp utredningen til Fillip.

Er veldig glad i interiør og oppussing, så det er ikke sjeldent at jeg står med malekosten i hånden eller flytter rundt på møbler. Liker også veldig godt å lage mat og bake, så det går endel tid til det også.

Trives godt med livet mitt, og føler meg heldig som har alt allerede i en alder av knappe tjue år.

+ Følg på blogg.no
+ Kontakt

Annonser

Meny

Kategorier

Arkiv

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av Silje Lien Design
hits