Låsninger hos baby

Jeg har fått flere spørsmål ang barn og låsninger og hvilke symptomer man skal se etter, samt hva som kan gjøres. 
Derfor kontaktet jeg Marcus Ogre som jobber som kiropraktor på Nemus kiropraktorklinikk og spurte om han kunne skrive en kort tekst om akkurat dette.
Håper det kan være til hjelp for noen! Husk at det er bedre med en sjekk for mye, enn en sjekk for lite."Når det gjelder spedbarn og ikke minst spedbarn som kan ha behov for en sjekk evt behandling hos kiropraktor/manuellterapeut så pleier jeg å si følgende til foreldre:

Traumatiske fødsler, enten veldig lange der barnet har stanget i bekkenet lenge, veldig raske fødsler der mye krefter er i sving over kort tid eller om vakum er brukt kan ha behov for en sjekk etter 3-6 uker selvom de ikke er symptomatiske. Dette da kun for å utelukke eventuelle skader ifbm fødsel som låsninger eller muskelspenninger.
Fødsel i seg selv er traumatisk både for mor og barn på mange måter, for barnets del kan en hard fødsel føre til plager i nakke og/eller rygg.

Spedbarn vi oftest får inn i vår klinikk kommer som regel inn fordi det allerede er et synlig eller merkbart problem i foreldrenes øyne.
Mange ganger er det irritabilitet eller "skjeivheter" som bekymrer foreldrene.
Når det gjelder irritabilitet/kolikk vil det per definisjon si at barnet gråter mer enn ca 4 timer om dagen og er utrøstelig når de gråter.
Ofte kan man høre forskjell på "sutring" og gråt som stammer fra et reelt problem som f.eks en smerte.

Smerter hos spedbarn kan være så mangt.
Ofte har barnet blitt sjekket ved sykehus eller helsestasjon av kyndig personell.
 Dette er viktig for å utelukke andre årsaker, og jeg oppfordrer selvfølgelig alle til å ta turen til legen om de og/eller jeg er usikkre på årsak til smerten.

Spedbarn vi kan behandle manuelt er spedbarn med låsninger i leddene i ryggraden og eventuelle muskulære plager.
Låsninger er stivheter i ledd som gjør at ryggraden i dette området ikke beveger seg slik det burde.
Dette kan føre til smerter i området og hodepiner om det er i nakke akkurat som oss voksne
. Mange av disse barna vil også ha det vi kaller sidepreferanse.
Dvs at de ikke greier eller vil snu hodet til en av sidene fordi det er stivt eller vondt.
Pågår dette over lang nok tid f.eks frem til 1-16 ukers alderen begynner mange av disse barna å bli "bananformet" i holdningen.
De kan bue seg i kroppen når de ligger på rygg og gå i bro bakover.
Dette er hva noen kaller KISS, og er enkelt forklart en holdningsendring hos barnet skapt av låsninger og muskestivheter i nakken som har forplantet seg lenger ned i ryggraden.
Her må man da gjerne adressere leddene også lenger ned i ryggen.

Kolikk i sin reneste form er magesmerter.
Men kolikk brukes nå ofte om barn som skriker utrøstelig, og som nevnt ovenfor, 4 timer eller mer om dagen.
Dette grunnet magesmerter, men kan også stamme fra ryggrelatert problematikk.

Ved behandling av disse barna forventer man gjerne rask forbedring.
Ytterst sjeldent behandler jeg et spedbarn oftere en 5 ganger, og uansett burde man ha en målbar bedring etter de 3-4 første gangene.
Om barna ikke respeonderer som øsket kan det være noe annet som plager de, og mulig bør de da tas med til annet aktuelt helsepersonell for videre utredning.

Generell tommelfingerregel:
Roer barnet seg med engang de blir plukket opp av deg, uten andre synlige tegn på plager (sideprefereanse f.eks.) er det mulig de bare er kontaktsøkende.
Er barnet ofte irritabel når de blir lagt om kvelden, men roer seg når de blir plukket opp, så er dette også normalt for friske spedbarn.
 De er rett og slett trøtte og irritable i innsovningsfasen. "


Jeg har hørt og lest uttalige historier om folk som tar en tur til manuellterapeut/kiropraktor med baby som har merket en enorm forskjell etter kort tid.
Det er ikke normalt å ha babyer som griner mange timer i strekk, ofte er det underliggende årsaker.
Som førstegangsforeldre kan det være vanskelig å skille mellom "normal" mengde skriking, og det som er unormalt mye.

Dessverre må man ofte kjempe litt for å få riktig behandling, legen tar en gjerne ikke på alvor og avfeier det med kolikk eller at det er "normalt" at babyer skriker.
Selvfølgelig er det litt gråt, men det skal ikke være sånn at barnet gråter mer enn det er fornøyd. Da er det gjerne noe annet som er galt, som kan trenge behandling.
Det er kanskje lurt å starte med en tur til legen, for å utelukke sykdom.
Men en tur til manuellterapeut kan virkelig anbefales, det er bedre og ha sjekket det enn og la vær både for foreldre og babys del.

Nemus har klinikker over hele landet, hjemmesiden finner du HER.

Ingen kommentarer

Profilbilde

Jeg heter Linn Thorsen Mikkelsen og er 20år gammel. Mamma til Malin (4) Fillip (0) og stemor til Nicolay (6). Bor sammen med mannen i mitt liv, Halvard (28) i et koselig rekkehus i Fredrikstad.

Ble gravid og flyttet ut som 15åring, var hjemmeværende med Malin i tre år før jeg begynte på skole igjen. Så viste testen positiv igjen som 19åring, og lille Fillip kom 9 tunge og usikre måneder senere. Fillip har medfødt nyresvikt, og vesicoureteral reflux. Det gjør at vi er mye inn og ut av sykehus, og at han krever litt mer enn andre babyer på samme alder. Men vi er med godt mot, og nyter den lille gutten vår. Han er et lite mirakel!

Fremtidsplanene er litt usikre, men om alt går vår vei fortsetter jeg på utdanningen min neste år. Første prioritet nå, er å være hjemme og kose meg med ungene og følge opp utredningen til Fillip.

Er veldig glad i interiør og oppussing, så det er ikke sjeldent at jeg står med malekosten i hånden eller flytter rundt på møbler. Liker også veldig godt å lage mat og bake, så det går endel tid til det også.

Trives godt med livet mitt, og føler meg heldig som har alt allerede i en alder av knappe tjue år.

+ Følg på blogg.no
+ Kontakt

Annonser

Meny

Kategorier

Arkiv

Søk i bloggen

Bloggdesign

Design og koding av Silje Lien Design
hits